Microsoft HoloLens

Als één van de eerste bedrijven in Nederland is Semper IT Services inmiddels in het bezit van twee Microsoft HoloLens devices.

Wat is de Microsoft HoloLens

De Microsoft HoloLens is een mixed reality headset met doorzichtige lenzen zodat je ook je huidige omgeving zonder hinder kunt blijven zien. Op de lenzen projecteert de HoloLens holografische objecten. De HoloLens bevat ook zijn eigen audio mogelijkheden waarmee door middel van special sound het geluid van alle kanten rond de gebruiker vandaan kan komen. Op deze manier kan de gebruiker geluid specifiek van een hologram af horen komen.
Als gebruiker kun je hologrammen dus zien, horen en manipuleren terwijl deze in de echte wereld geprojecteerd worden.

Doordat de HoloLens doorzichtig is kan de gebruiker de echte wereld nog steeds zien. De geprojecteerde hologrammen kunnen door middel van handbewegingen of spraak commando's gemanipuleerd worden. De HoloLens werkt volledig zelfstandig, het is dus niet nodig een smartphone of computer te koppelen. Tevens is de HoloLens volledig draadloos en werkt hij op een eigen accu waardoor je ongehinderd kunt bewegen tijdens het gebruik. Aangezien de HoloLens op Windows 10 draait is het direct al mogelijk universal Windows 10 apps weer te geven. Het beste resultaat behaal je echter als je gebruik maakt van apps die specifiek voor de HoloLens gebouwd zijn.

Windows 10 hologrammen

Windows 10 ondersteunt holografische computers met speciale API's die gebaren en omgevingen kunnen herkennen. Windows 10 is het eerste platform die deze ondersteuning standaard aanbied. Door middel van hologrammen in Windows 10 onstaat een geheel nieuwe manier om te communiceren, te creëren en te ontdekken.

Wat is een hologram?

Een hologram is een object net als alle objecten in de werkelijke wereld, het verschil is dat een hologram niet gemaakt is van fysieke materie maar volledig is opgebouwd uit licht. Holografische objecten kunnen van verschillende hoeken en afstanden worden bekeken, ze kunnen alleen niet aangeraakt worden zoals echte objecten. De hologrammen in de HoloLens kunnen twee- of drie dimensionaal zijn. De hologrammen die je met de Microsoft HoloLens ziet lijken levensecht omdat ze ook daadwerkelijk kunnen bewegen binnen je eigen fysieke omgeving waarin ze geplaatst zijn.

Hoe verschilt HoloLens ten opzichte van bestaande VR technologieën?

Met bestaande Virtual Reality (VR) wordt je als gebruiker volledig in een virtuele door een computer gegenereerde wereld meegenomen. Omdat je in deze wereld geen zicht meer hebt op objecten in de echte wereld kun je als gebruiker beter blijven zitten om botsingen te voorkomen. Met de HoloLens heb je nog steeds zicht op de echte wereld en worden alleen holografische objecten aan deze wereld toegevoegd. Je kunt hier dus op een veilige manier blijven bewegen.

Wat zijn toepassingen voor de HoloLens?

Er zijn diverse gebieden te bedenken waarbij het inzetten van een HoloLens grote voordelen kan opleveren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Entertainment
  • Educatie
  • Sales
  • Product development

Semper IT Services denkt graag met u mee hoe HoloLens in uw specifieke situatie een toegevoegde waarde kan bieden. Tevens geeft Roy Janssen lezingen en demonstraties met de Microsoft HoloLens.

Heeft u na het lezen van de informatie nog vragen of wilt u een afspraak maken voor een lezing of demonstratie neem dan gerust contact op met Roy Janssen.